بعد از بررسی محبوب ترین خواننده تاریخ ایران این بار می خواهیم برای شناخت بیشتر با معروف ترین خوانندگان فوت شده ایرانی اقدام کنیم. با ما همراه باشید.
در ایران خوانندگان زیادی هستند که آهنگ های به یاد ماندنی را خوانده اند. این آهنگ ها ممکن است سال ها پیش خوانده شده و هنوز هم در بین مردم شنیده شود. خواننده های این آثار ممکن است در ایران بوده و از دنیا رفته اند و یا در خارج از ایران زندگی می کرده اند. از خوانندگان بزرگ ایرانی، استاد شجریان، غلامحسین بنان، ناصر عبداللهی، هایده، مهستی و … قدمت دیرینه ترینی دارند. مرتضی پاشایی، بهنام صفوی، نیما وارسته، حامد هاکان و … جدیدتر می باشند و در سن جوانی از دنیا رفتند. در این مقاله به معرفی بیشتر این خواننده ها و بیوگرافی کوتاهی از زندگی آن ها می پردازیم. برای آشنایی با این هنرمندان ایرانی با ما همراه باشید.
معروف ترین خوانندگان فوت شده چه کسانی هستند؟
موسیقی یکی از هنرهایی است که از دیرباز در بین جوامع انسانی وجود داشته است. خوانندگان زیادی در دوره های مختلف به این هنر روی آوردند و یادگار مانده اند. ویژگی مهم هنر پویا و زنده بودن آن است. ممکن است از قدمت یک اثر هنری سال های زیادی گذشته باشد و آن هنر هنوز هم در بین مردم رواج داشته و ماندگار است. موسیقی یکی از این هنرهاست و آن کسی که این موسیقی را زنده نگه می دارد، شعر و خواننده آن هستند. شاعران زیادی در جهان هستند که با اینکه سال های زیادی از فوت آن ها گذشته، اما اثر آن ها هنوز زنده بوده و در بین مردم خوانده می شود. در بین شاعران ایرانی نیز فردوسی، حافظ، خیام و… نمونه ای از هنرمندانی هستند که نام خود را زنده نگه داشته اند.
امروزه نیز خوانندگان به دیگر هنرمندانی تبدیل شده اند، که هنر را به شیوه ای جدید عرضه می کنند. تعدادی از این خوانندگان با اینکه از بین مردم رفته اند، اما هنوز هم آهنگ های آن ها گوش داده می شود. در ایران و در قرن ۱۴ هجری شمسی، خوانندگان به دو دسته قبل انقلاب و بعد از انقلاب تقسیم می شوند. عده ای از خوانندگان معروف قبل از انقلابی مانند گوگوش، داریوش، ابی، عارف و … از ایران رفته اند. این افراد در کشور های محل سکونت خود بوده و در قید حیات می باشند.
در این بین عده ای هم از دنیا رفته اند که از آن ها به هایده، مهستی و … می توان اشاره کرد. در ایران نیز خوانندگان معروف زیادی هستند. افرادی مانند محمد اصفهانی، همایون شجریان، سالار عقیلی و … از این افراد می باشند. با این حال تعداد زیادی هم از دنیا رفته اند. در ادامه به تعدادی از معروف ترین خوانندگان فوت شده در ایران اشاره می کنیم و بیوگرافی کوتاهی از مدت زندگی آن ها را شرح می دهیم.
لیستی از معروف ترین خوانندگان فوت شده ایران چیست؟
دربین معروف ترین خوانندگان فوت شده، تعدادی از آن ها در سن جوانی از دنیا رفته اند. فوت آن ها درد بزرگی بر دنیای موسیقی وارد کرده است. در این قسمت به تعدادی از این افراد اشاره می کنیم.
ناصر عبداللهی
ناصر عبداللهی از خوانندگان معروف و ماندگار ایرانی است. او در سال ۱۳۴۹ به دنیا آمد و در سال ۱۳۸۵ در سن ۳۵ سالگی از دنیا رفت. این خواننده بندرعباسی که پنج برادر و یک خواهر دارد، در سال ۱۳۷۴ ازدواج کرد که حاصل آن دو پسر و یک دختر است. شاید اگر ناصر امروز زنده بود، او را باید در لیست یکی از بزرگترین خوانندگان ایرانی قرار می دادیم. او نه تنها در ایران بلکه در خارج از کشور هم طرفداران زیادی داشته است. صدای بم ناصر که بسیار پرقدرت هم است، آهنگ های ماندگاری را برای ما به یادگار گذاشته است.
ترانه های ناصر عبداللهی به چند دسته تقسیم می شود. تعدادی از این آهنگ ها مانند ترانه یادم شد، جنبه اجتماعی دارند. تعدادی دیگر حماسی بوده که ترانه شیوه ما نمونه ای از آن است. در تعدادی از آهنگ هایش به مذهب و دین اشاره می کند و در تعدادی دیگر مانند ترانه راز، از عشق صحبت می کند.
ناصر عبداللهی در سال ۱۳۸۵ بعد از اینکه مدتی در کما بود از دنیا رفت. بعد از مرگ او شایعه هایی مبنی بر به قتل رسیدن او مطرح شد. ماجرا از این قرار است که ناصر بر سر ترانه یا فاطمه با دایی های همسرش دچار اختلاف می شود. او با آن ها سر این موضوع بحث کرده که این بحث به درگیری می انجامد. در روز درگیری ناصر با حالت مجروح و زخمی به خانه آمده و ماجرا را کتمان می کند. بعد از آن نیز به کما رفته و از دنیا می رود.
مرتضی پاشایی
مرتضی پاشایی دیگر خواننده پاپ کشورمان است که در سال ۱۳۹۳ بر اثر سرطان معده از دنیا رفت. اولین کار او در سال ۱۳۹۱ به نام یکی هست بود که باعث شهرت او شد. با اینکه فاصله شهرت تا فوتش نزدیک به ۲ سال بوده است، اما بسیار طرفدار داشته و تقریبا اکثر کار های او مورد استقبال قرار گرفته است. ازدیگر کار های مرتضی به جاده شمال، عصر پایزی، نگران منی، مثل شیشه، تو راست میگی و … می توان اشاره کرد.
درباره زندگی مرتضی پاشایی مستند هایی هم ساخته شد. آقای خاص و روز های سخت از جمله مستند هایی بود که ساخته شد اما با مخالف خانواده او پخش نشد. نکته مهم در روزهایی که او شرایط سختی در بیمارستان داشت، حضور پررنگ مردم در مقابل بیمارستان و جمعیت زیادی بود که برای تشییع او رفته بودند.
بهنام صفوی
سید بهنام صفوی، خواننده، آهنگساز و تنظیم کننده متولد سال ۱۳۶۲ درشیراز بود. او در کودکی در بندر ماهشهر زندگی می کرد. تحصیلش را در رشته مهندسی عمران تا کارشناسی ارشد در دانشگاه نجف آباد اصفهان ادامه داد. او بعد از درسش به تهران آمد و در سال ۱۳۹۰ ازدواج کرد. بهنام موسیقی را از کودکی دوست داشت. پیانو و ساز های کوبه ای از جمله ساز های مورد علاقه او بود که به آن ها تسلط داشت. اولین آلبوم بهنام به نام عشق من باش در سال ۱۳۸۸ بود که با استقبال زیادی مواجه شد. آلبوم آرامش در سال ۱۳۹۱، فوق العاده در ۱۳۹۳ و معجزه در سال ۱۳۹۵ از دیگر آلبوم های او بود. البته بهنام تک آهنگ های زیادی را هم دارد که بازی، حواست نیست، الهی و … از جمله آن ها هستند.
بهنام صفوی در سال ۱۳۹۲ دچار تومور مغزی شد. او دوسالی با این بیمارش اش جنگید و در نهایت در سال ۱۳۹۴ مجبور شد که عمل جراحی کند. او بعد از عمل حالش تا حدودی بهبود یافت و آلبوم معجزه را هم منتشر کرد. در سال ۱۳۹۶ بیماری بار دیگر اوج گرفت و مجبور شد که برای درمان به آلمان برود. بعد از جراحی به ایران آمد اما حالش خوب نبود. او کمتر از یک ماه در بیمارستان میلاد اصفهان بستری شد که در نهایت در ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ از دنیا رفت.
نیما وارسته
نیما وارسته، آهنگساز، تنظیم کننده و نوازنده ایرانی متولد سال ۱۳۵۷ در تهران است. او تحصیلاتش را تا کارشناسی ارشد عمران ادامه داد. نیما موسیقی را از کودکی فرا گرفته بود. در نوجوانی ویولون می زد و ساز های دیگری مانند ارگ و سینث سایزر را می نواخت. او از جمله اولین کسانی بود که استودیو دیجیتال را در ایران راه اندازی کرد. فعالیت او با گروه آریان شروع شد. با نوازندگی ویولون و تنظیم آهنگ خواننده های مختلف ادامه یافت. از این خواننده ها به بنیامین بهادری، خشایار اعتمادی، شهرام شکوهی، سامی یوسف و … می توان اشاره کرد. نیما وارسته در سال ۱۳۹۳ بر اثر نارسایی قلبی درگذشت. در شب فوت او که در استخر خانه اش بوده است، گویا هوای سربسته باعث ایست قلبی او شده است. پیکر او هم اکنون در قطعه هنرمندان بهشت زهرا دفن است.
حامد هاکان
حامد ذاکری ملقب به حامد هاکان متولد سال ۱۳۶۲در شهر ری بود. او از جمله تنظیم کننده ها و ترانه سراهای خوب ایرانی بود. او را به دی جی حامد می شناختند و افراد زیادی از خوانندگان معروف با او کار کرده اند. او که در یک خانواده مذهبی به دنیا آمده بود، در ابتدا سنتی می خواند. در ادامه به آهنگ های پاپ روی آورد و مجوز فرهنگ و ارشاد را هم برای کارهایش گرفت.
از آلبوم های او به قاتل حرفه ای در سال ۱۳۸۳، لوتی دست خوش در سال ۱۳۸۵ و فرشته زمینی در سال ۱۳۹۸ می توان اشاره کرد. دو آلبوم اول او غیررسمی بوده و اولین آلبوم رسمی او فرشته زمینی بود که آخرین آلبوم او هم شد. در سال ۱۳۹۸ که این آلبوم روانه بازار شد، دو سال از فوت او گذشته بود. حامد در سال ۱۳۹۶ و در سن ۳۴ سالگی بر اثر ایست قلبی از دنیا رفت.
پولدارترین و معروف ترین خوانندگان فوت شده چه کسانی می باشند؟
با بررسی زندگینامه معروف ترین خوانندگان فوت شده جوان، به وجه مشترکی در زندگی آن ها می رسیم. اکثر خوانندگان معروف جوان فوت شده، از زمان معروف شدنشان تا زمان مرگشان سال های زیادی نمی گذرد. با بررسی خوانندگانی که در قسمت قبل به آن ها اشاره شد، به کوتاه بودن مدت زمان شهرت آن ها می رسیم.
۱. شهرت مرتضی پاشایی از سال ۱۳۹۱ تا سال ۱۳۹۳
۲. ناصر عبداللهی از سال ۱۳۷۴ تا ۱۳۸۵
۳. بهنام صفوی از سال ۱۳۸۸ تا سال ۱۳۹۸
بنابراین مدت زمان کمتر از ده سال، نمی تواند برای یک خواننده درآمد بالایی داشته باشد. با اینکه تعدادی از این خواننده ها وضع زندگی مناسبی را داشته اند، اما از موسیقی و بازار آن نتوانستند پول زیادی را به دست بیاورند. از سوی دیگر، در ده یا بیست سال قبل، موسیقی و درآمد آن مانند الان نبوده است. امروزه کنسرت ها بسیار پر رونق است و برای خوانندگان درآمد بالایی دارد. در ده سال قبل اوضاع به این شکل نبود. از جنبه دیگر هم به درآمد های پایین در آن موقع می توان اشاره کرد. با این حال خوانندگان قدیمی که تا مدت ها برای مردم آهنگ خوانده و مدت زمان زیادی به کار موسیقی پرداخته بودند، می توان از جمله افرادی دانستکه در این بازار از پولدارترین ها بوده اند. در ادامه به تعدادی از این خواننده های قدیمی اشاره می کنیم.
معروف ترین خوانندگان فوت شده قدیمی چه افرادی بودند؟
در دنیای موسیقی نام تعدادی از خوانندگان ممکن است تا سال ها از یاد نرود. این افراد کار بزرگی را در هنر موسیقی انجام داده اند که باعث به یاد ماندن نام خود شده اند. در این قسمت به این افراد می پردازیم.
غلامحسین بنان
غلامحسین بنان خواننده ایرانی و متولد سال ۱۲۹۰ در تهران بود. او از سن ۱۶ سالگی وارد موسیقی شد و در آن فعالیت داشت. خانواده او که از ثروتمندترین خاندان آن زمان بودند به موسیقی اهمیت زیادی می دادند. پدر و مادر او از خاندان سلطنتی و پادشاهی بوده اند. بنان در سال های ابتدایی در جلسات خصوصی و در جمع های خانوادگی آواز می خواند. بعد از مدتی وارد رادیو شد. در رادیو در بخش موسیقی فعالیت داشت. برنامه گل های رنگارنگ از اولین کارهای او بود.
در کارنامه هنری استاد بنان مجموعه های مختلفی دیده می شود. مجموعه گل های جاویدان، گل های رنگارنگ و برگ سبز از جمله آن هاست که آهنگ های زیادی را شامل می شود.ایشان یک سری ترانه هایی دارند که به صورت تک آهنگ های امروزی می باشد. چه شورها، نامه های گمشده، گریه شمع، گلشن دل و … از جمله این موارد است. بنان دارای یک دختر به نام گیتی و یک پسر به نام بیژن است. در زندگی شخصی او سانحه تصادف با کامیون هم دیده می شود. ایشان در نهایت در سال ۱۳۶۴ بر اثر بیماری از دنیا رفتند.
هایده
معصومه دده بالا با نام هنری هایده از معروف ترین خوانندگان فوت شده در سال ۱۳۲۱ تهران به دنیا آمد. او یکی از محبوب ترین خواننده های ایرانی می باشدکه صدای فوق العاده ای داشته است. صدای هایده گستره صوتی وسیعی از کنترآلتیو تا متزوسوپرانو را دارا است. او به واسطه صدای قدرتمندی که داشت، از کوچکی می خواند و عده ای او را با دلکش مقایسه می کردند. البته هایده خواهر جوان تری به نام مهستی داشت که او هم صدای فوق العاده ای داشته و از خواننده های مطرح ایرانی بوده است. در قسمت بعد به او نیز اشاره خواهیم کرد.
آغاز فعالیت حرفه ای هایده از سال ۱۳۴۷ بود. او در این سال ترانه آزاده را منتشر کرد. این کار که در رادیو تهران پخش شد، بسیار بازتاب داشت و نام او را بر سر زبان ها انداخت. هایده در سال ۱۳۵۷ با انقلاب در ایران، از کشور رفت و آن روز را سخت ترین روز زندگی خود دانسته است. از او تاکنون بیش از ۱۵۰ آهنگ منتشر شده است که تعدادی از آن ها بسیار معروف می باشد. هایده در نهایت در سال ۱۳۶۸ یک روز بعد از اجرایش در کازابلانکا بر اثر ایست قلبی از دنیا رفت.
مهستی
افتخار دده بالا خواهر هایده و از دیگر خوانندگان مطرح قدیمی می باشد. او در سال ۱۳۲۵ به دنیا آمد. از او به بانوی آواز گل ها و دل ها یاد می کنند. مهستی بعد از انقلاب با خواهرش به بریتانیا رفت. اولین آلبوم او در سال ۱۳۵۶ تو بزن تا من برقصم نام داشت. او بعد از این کار بسیار معروف شد و در سال های بعد از آن کارهای زیادی را انجام داد. از جمله این آلبوم ها به آشفته، آوازک، اسیر، بی نوا، دل داده، مستی، همیشه سبز و … نام داشت.
او با آهنگ ساز های بزرگی هم کار کرده بود. از این افراد به پرویز یا حقی، انوشیروان روحانی، منوچهر چشم آذر و … می توان نام برد. او در اواخر عمرش با شادمهر عقیلی و مریم حیدرزاده هم کارهایی کرده بود. او در حالی که با شادمهر در حال تنظیم آهنگش بود، در ۴ تیر ۱۳۸۶ در کالیفرنیا بر اثر سرطان روده از دنیا رفت.
محمدرضا شجریان
محمدرضا شجریان، استاد آواز ایران، در سال ۱۳۱۹ در مشهد به دنیا آمد. هنر او تنها موسیقی نبود بلکه در خوش نویسی در خط نستعلیق مهارت داشت. او قاری بزرگ قرآن بود و در مسابقات بین المللی نیز در مالزی مقام هایی کسب کرده بود. استاد شجریان مدتی را هم در رادیو فعالیت داشت. هنوز مدت زمان زیادی از فعالیتشان در رادیو نگذشته بود که به استخدام آموزش و پرورش درآمدند.
از محمدرضا شجریان آثار فراوانی به یادگار مانده است. مهم ترین آن دعای ربنا است که در ماه رمضان در سال های قبل پخش می شد. ایشان بعد از مدتی با صدا و سیما و مخصوصا محمود احمدی نژاد به مشکل خورده بود. این باعث شد تا علاوه بر اینکه دعای ربنا دیگر پخش نشود، تصویر ایشان هم کمتر شنیده شود.
محمدرضا شجریان از معروف ترین خوانندگان فوت شده دارای سه دختر و یک پسر به نام همایون است. همایون شجریان دیگر خواننده مطرح ایرانی است که پا جای پدر گذاشته و قدرت بالایی را در موسیقی دارد. ازآلبوم های محمدرضا شجریان به رباعیات خیام در سال ۱۳۵۱، انتظار دل، بیداد، دود عود، یاد ایام، شب وصل، بوی باران، آهنگ وفا، آه باران، مرغ خوش خوان، طریق عشق، خراسانیات و … اشاره کرد. ایشان در سال های پایانی زندگی آلبوم دیلمان را هم کار می کردند که هنوز تاریخ انتشار آن مشخص نیست. ایشان در نهایت در سال ۱۳۹۹ و در مهر ماه فوت کرده و پیکر ایشان در آرامگاه فردوسی به خاک سپرده شد.
رامش
آذر محبی تهرانی با نام هنری رامش، از دیگر خوانندگان محبوب قدیمی بوده است. او سبک های پاپ، جاز و راک داشته است. آذر در سال ۱۳۲۵ به دنیا آمد. خانواده آن ها ۷ نفره بود و او سه خواهر و یک برادر داشت. او که به موسیقی علاقه پیدا کرده بود، به طور رسمی از سال ۱۳۴۴ وارد موسیقی حرفه ای شد. ترانه پرستو جان از اولین کارهای او بود. در بین آهنگ های رامش ترانه های سیاسی هم دیده می شود. ترانه تو بارونی تو آفتابی با این مضمون خوانده شده است. درکارنامه هنری او بازیگری هم دیده می شود. او در سال ۱۳۵۲به دعوت منوچهر نوذری در فیلم خیالاتی بازی کرد.
پس از انقلاب نیز او به لندن رفت. در سال ۲۰۰۲ آهنگ هایی را هم با داریوش و فرامرز اصلانی خواند. در سال های پایانی زندگی نیز او دچار افسردگی شده بود. درنهایت هم در سال ۱۳۹۹ به دلیل ایست قلبی از دنیا رفت.
خانواده معروف ترین خوانندگان فوت شده الان کجا هستند؟
معروف ترین خوانندگان فوت شده دارای خانواده های ناشناس می باشند. تنها چند خواننده است که فرزندانشان تا حدودی معروف بوده و راه پدر را پیش گرفته اند. ازاین افراد به محمدرضا شجریان می توان نام برد. همایون شجریان از جمله خواننده هایی است که راه پدرش را در پیش گرفته است. می توان گفت که او هم مانند استاد شجریان در ادامه کارش، می تواند از بزرگ های موسیقی شود.
خانواده های دیگری مانند خانواده ناصر عبداللهی هم تا حدودی درکارهای هنری فعال هستند. با این حال برای این خانواده ها دوری عزیز خود سخت است. مردم همیشه با دیدن این افراد یاد خواننده های محبوب خود را زنده می کنند. در این بین شاید مظلوم ترین خانواده خوانند های فوت شده، برای کسانی باشد که در خارج از ایران می باشند. این خانواده ها که از وطن خود دور هستند، در غربت تنها بوده و با از دست رفتن عزیز خود، این حس تنهایی بیشتر می شود.
در نهایت باید اشاره کنیم که خوانندگان زیادی از دنیا رفته اند و خوانندگان زیادی هم هستند که هم اکنون در دنیای موسیقی هستند. از دست دادن یک هنرمند سخت است و اکثر اوقات زمانی که هنرمندی را از دست می دهیم، به ارزش او پی می بریم. استاد شجریان نمونه ای از این مثال هستندکه در طول زندگی بسیار سختی کشیدند. لذا باید با قدردانی از خواننده های کنونی، یاد آن ها را همیشه زنده نگه داریم.
سوالات متداول
از بین خوانندگان فوت شده معروف به شجریان، بنان، هایده، مهستی و … می توان اشاره کرد.
از بین خوانندگان فوت شده درسن جوانی به ناصر عبداللهی، مرتضی پاشایی، نیما وارسته، حامد هاکان و…می توان اشاره کرد.
افرادی که در سن جوانی به شهرت رسیده اند، درآمد چندانی نداشتند. خواننده های قدیمی هم در گذشته به دلیل رونق نداشتن آن درآمدی را نداشته اند.
از بین این خواننده ها، افرادی مانند مرتضی پاشایی، بهنام صفوی و … کمتر از ده سال، اما سایرین بیشتر از ده سال شهرت داشته اند.